Arhiva pentru ziua iunie 14th, 2017

14.06.2017 – Metode pastorale şi catehetice în lucrul cu tinerii

miercuri, iunie 14th, 2017

La începutul fiecărui an școlar este un obicei frumos ca preotul să meargă în mijlocul elevilor și al preșcolarilor pentru a face slujba de începere a noului an.  Pe parcursul anului se desfășoară diverse activități realizate de către preoți cu școlile sau grădinițele din parohi sau cele partenere. Vedem cum se desfășoară diverse activități realizate în colaborare, în preajma marilor sărbători creștine și anume de Nașterea Domnului Iisus Hristos și de Învierea Sa, dar iată că în preajma marii vacanțe de vară activitățile încep să se împuțineze sau chiar tind a fi inexistente datorită diverselor motive (elevii sunt prinși cu examenele, încheierea anului școlar etc.).

În această perioadă, înainte de vacanță de vară, este nevoie ca activitățile cu copii și tinerii să se intensifice de către preoți căci așa cum, un sportiv mărește ritmul alergări  pe ultima sută de metri așa este nevoie ca și preotul să nu se lase ci din contră să ia aminte la toți căci este nevoie ca ei să nu meargă către perioada de vacanța oricum, ci cu Dumnezeu.

Ne întrebăm ce poate face preotul în perioada aceasta de dinainte de vacanța de vară? Ca părinte duhovnicesc, preotul face rugăciuni și spovedește. Astfel în această perioadă preotul cheamă elevii, studenții pentru a le citi rugăciuni pentru examene, iar apoi îndeamnă pe aceștia să se spovedească pentru ca Dumnezeu să lucreze alături de ei în momentele de cumpănă.

Preșcolarii sunt invitați la biserică pentru a fi împărtășiți cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hristos, iar apoi aceștia pot primi iconițe și câte un pachețel. Astfel ei vor pleca în vacanța de vară cu Dumnezeu în interiorul lor prin Sfânta Împărtășanie dar și cu El în mână prin iconița ce o primesc în dar.

Pentru cadrele didactice, educatorii, precum și pentru ceilalți membrii ai instituțiilor școlare, preotul poate oferi diplome și cărți hrănitoare pentru suflet. Preotul poate de asemenea participa împreună cu părinții la serbările de închidere a anului școlar făcând astfel „Rugăciunile de mulțumire”. Alături de unele clase, preotul poate merge în tradiționalele excursii ce se realizează în această perioadă, încercând a transforma excursia într-un adevărat pelerinaj în cadrul căruia pot fi vizitate frumoasele mânăstiri din țara noastră, precum și alte obiective cultural-religioase. Cu această ocazie se realizează o legătură mai solidă între toți cei prezenți (elevi, cadre didactice, părinți, preot).

Preotul poate propune elevilor și cadrelor didactice pentru perioada vacanței diverse activității ce se pot desfășura la biserică și nu numai sub proiectul „Școala de vară” . Poate face la biserică o expoziție cu poze de la diverse activități realizate alături de copii din grădinițe și tinerii din școală,  precum si un film de cca.  10-15 min cu o retrospectivă a tuturor activităților din anul școlar ce se încheie. Astfel toți cei prezenți vor putea să se bucure de toate momentele frumoase ce s-au realizat și pot să dea astfel slavă lui Dumnezeu care este mereu prezent cu noi, dar care merge și în vacanță alături de preșcolari, elevi și de cadrele didactice.

Pr. Scorbură Mihai