16.10.2018 – Rânduiala postului în anul liturgic

Posturile de o zi sunt următoarele:

a) Miercurea și vinerea din fiecare săptămână (afară de cele însemnate cu harți) în amintirea Patimilor Domnului;

b) Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie);

c) Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);

d) Ajunul Botezului Domnului (5 ianuarie), post așezat și rămas din vremea când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune pentru primirea Botezului de a doua zi. Se ajunează în orice zi ar cădea, iar a doua zi se ia aghiasmă pe nemâncate.

Posturile de mai multe zile sunt în număr de patru și au o mare importanță în cursul anului liturgic:

a) Postul Paștelui, Postul Mare sau Păresimile. Este așezat în cinstea Patimilor Domnului și ne amintește de postul Mântuitorului din pustie. Este o călătorie duhovnicească, iar destinația sa este Paștele, ”Praznic al Praznicelor”. Ține șapte săptămâni, începând cu Duminica izgonirii lui Adam din rai și se încheie în noaptea Paștilor. E cel mai vechi, mai lung și mai de seamă dintre posturile bisericești.

b) Postul Crăciunului. Ține 40 de zile, din 14 noiembrie până pe 25 decembrie când sărbătorim Nașterea Domnului. Închipuie noaptea în care trăia omenirea dinainte de Mântuitorul, când Patriarhii și Drepții Legii vechi așteptau venirea Lui, cu post și rugăciune. Ne aduce aminte îndeosebi de postul de 40 de zile al lui Moise. În ziua Crăciunului, în orice zi ar cădea, se mănâncă de dulce.

c) Postul Sântă-Măriei Mari. Este postul dinaintea Adormirii Maicii Domnului și este așezat spre amintirea postului cu care aceasta, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice. Are o durată de două săptămâni: de la 1-15 august. Dacă ziua Sântă-Măriei cade miercuri sau vineri, nu se mănâncă de dulce în acestă zi, ci se dezleagă numai la pește.

d) Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel sau Postul Sân-Petrului. Este așezat în cinstea celor doi sfinți Apostoli a căror moarte mucenicească se serbează la 29 iunie. Totodată ne aduce aminte de postul cu care Sfântul Apostol Pavel, împreună cu Varnava, s-au pregătit înainte de trimiterea lor la propovăduire, din porunca Duhului Sfânt.

Pr. Nicolae Bacu